Esztegár Enikő HRI-Vitalion oldala Magyar nyelv   Román nyelv
A klubrólVitalion termékekMegamrólVitalion mint üzletKapcsolat
Rendelés Vitalion akciók!rendezvényekorvos válaszol

Béta-Karotin

Mi is a béta-karotin?

A béta-karotin adja a sárgarépa, a sütőtök és a sárgadinnye jellegzetes színét, de megtalálható a tojássárgájában is. A vegyület a karotinoidok nagy családjába sorolható (ennek névadója is), alapja az úgynevezett izoprénváz. A béta-karotin az A-vitamin provitaminja (másnéven elővitaminja). Ez azt jelenti, hogy belőle A-vitamin (retinol) képződik, amit a szevezet hasznosítani tud.
A karotinoidokat már a XIX. században sikerült elkülöníteni és az 1950-es évek óta állítják elő őket élelmiszer színezékek előállítására.

Miben található meg?

Sárgarépában - vágja rá mindenki. Igen, ott is, de szinte minden színes zöldségben. Főleg a sárga vagy piros színűekben, de az említetteken túl előfordulnak a falevelekben is. Ezekben a zöld színű klorofill azonban eltakarja a jellegzetes sárga színt, amely azonban megjelenik ősszel, amikor a klorofill elbomlik.

Néhány zöldségféle béta-karotin tartalma:

Mi a szerepe?

"Aki sok répát eszik, jól tud majd fütyülni" - mondják sokan. Ez is igaz, de a béta-karotin nagy előnye nemcsak erre korlátozódik. Az A-vitamin legfontosabb forrása, hiszen a szervezet ezt a vitamint tudja előállítani belőle, és felesleg esetén elraktározódik.
A szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át (egységnyi mennyiségű A-vitamint hatszor annyi béta-karotinból állít elő). A vitamin fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából, de mivel zsírban oldódik, túladagolása - és ez a táplálékkal bevitt vitaminra is vonatkozik - mérgező lehet, így biztonságosabb a béta-karotin fogyasztása. Az A-vitamin hiányának az egyik legelső tünete a farkasvakság. A szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez, ha az ideghártya fény- és színérzékelő receptoraihoz szükséges retinol (A-vitamin) nincs jelen. A vitamin hiánya esetén már napi egy sárgarépa is elegendő lehet a szürkületi látás helyreállításához. A fejlődő világban a 21 év alattiak körében előforduló vakság leggyakoribb oka az A-vitamin-hiány.
A karotinoidok antioxidánsként viselkednek, ezért csökkenthetik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát. Egyes kutatások szerint a béta-karotinban gazdag étrenddel csökkenhet a tüdő-, bőr-, gyomor-, vastagbéldaganatok száma. A béta-karotint margarinok, vajak, jégkrémek és üdítőitalok színezésére használják. Előnye más színezékekkel szemben, hogy szervezetbarát.

Kutatási eredmények:

Felmérések szerint a karotinoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát és jó hatással vannak a koleszterin szintre. A C-vitaminnal együtt fogyasztott nagyobb mennyiségű béta-karotin a szürke hályog megelőzésében játszik szerepet.
Egyes vizsgálatok szerint azoknál a népcsoportoknál, amelyek étrendjében sok a karotionoidban gazdag gyümölcs és zöldség, kisebb a daganatos megbetegedések - különösen a tüdőrák aránya. Az étrendi béta-karotinról kimutatták, hogy nagy mennyiségben csökkenti a hámeredetű - tüdő, bőr, méhnyak, légutak, gyomor-, vastagbél - daganatok számát.

Amerikai kutatók több embercsoportot vizsgáltak. Azoknál, akiknek vérében a legalacsonyabb karotinszintet mérték, négyszer nagyobb volt a valószínűsége a tüdőrák kialakulásának, mint a többieknél, pedig a két csoport között mindössze napi egy sárgarépa béta-karotintartalma volt a különbség! Egy másik kísérletben kétezer emberen 19 éven át követték a táplálkozási szokások és a tüdőrák összefüggését. A 30 éve dohányzó férfiaknál, akik átlag a legkevesebb béta-karotint ették, szemben a legtöbbet fogyasztókkal, nyolcszor nagyobb volt a tüdőrák kialakulásának veszélye. A már több éve nem dohányzó embereknél is hasonló eredményt találtak. A magas karotintartalmú táplálkozás a hasnyálmirigy -, a gége-, a nyelőcső-, a prosztata-, a húgyhólyagrák ritkább előfordulásával is összefüggésbe hozható.
Összes Termék

HRI Green Velvet kézkrém (250 ml)

Hidratáló kézkrém zöld tea és körömvirág kivonattal

A hidratáló kézkrém zöld tea és körömvirág kivonatot tartalmaz, mely egyaránt kitűnő gondoskodást nyújt a száraz és az érzékeny bőrnek. Egész napon át biztosítja a gyengéd ápolást és a bőr természetes egyensúlyát. A zöld tea kivonat tartósan táplál és hidratál, míg a körömvirág kivonat csökkenti az irritációt és regenerálja a bőrt. Az összetevők azonnali beszívódást biztosítanak. A praktikus kiszerelés lehetővé teszi, hogy a krémet az utolsó cseppig el lehessen használni. Mindennapos használatra ajánlott.

Hatóanyagok:

- Zöld tea
- Körömvirág

HRI Green Velvet kézkrém

Bruttó ár: 1.118 Ft.

A termék megrendeléséhez kattintson ide!

Körömvirág (Calendula officinalis)

A hazai gyógyfüvek között a körömvirág kiemelkedő helyet foglal el. Készülhet belőle krém, olaj, sőt tea is. Hidratáló, fertőtlenítő és sebgyógyító hatásáról ismert.

A körömvirág (Calendula officinalis) a Földközi-tenger mellékéről és Ázsia nyugati térségéből származik. A középkori kolostorok gyógynövénye volt. Az egyiptomiak azt tartották, megfiatalítja az embert. Napjainkban hidratáló hatásának hála ideális kozmetikai anyaggá vált. Levelei lándzsa alakúak, gyengén fogazottak. Aranyló, citromsárga- narancsvörös színű virágzata nyár elejétől késő őszig virít. Fészkes virágzatának szirmait vagy teljes virágzatát használják fel. A termesztett változatok annál értékesebbek, minél több sorban találhatók a fészekben sugárzó nyelves virágok, s ezek minél sötétebb narancsszínűek. A gyűjtést ajánlatos napsütésben végezni, ilyenkor legjobb a gyógyhatása.

Külsőleg jól alkalmazható olajos kivonata és a közkedvelt készítménye, a körömvirágkrém. Égési sérülésre, csípésre, pattanásos bőrre egyaránt felhasználhatjuk, mivel jó fertőtlenítő és hámosító. Kiváló gombaölő, összehúzó szer. Jótékony hatással van a száraz bőrre, a körömvirág forrázata pedig remek borogató szer. Mellékhatás és mérgezés nem ismeretes.

Zöld Tea

A zöld tea is a Camellia sinensis örökzöld cserjéről származik, épp úgy, mint a fekete, vagy a fehér tea. Ez a növény kisebb fává is megnőhet, de visszametszik bokor méretűre.
A zöld tea alapvetően Kínából és Japánból származik, de India és Sri Lanka területén is jelentős a termesztése.

A zöld tea remek immunerősítő. A zöld tea polifenol tartalmának köszönhetően vírus- és baktériumölő tulajdonságú, ezért ellenállóbbá teszi a szervezetet. C-vitamin tartalma is hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez.

A zöld tea méregtelenítő hatását fokozzák a benne található vitaminok: C-vitamin, B2, D és K vitamin, illetve a karotinoidok, és kis mennyiségben a magnézium és szelén. A zöld tea nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, mely az egészséges izomműködést támogatja